Emmi Pikler werd in 1902 in Wenen geboren. Ze werd aan het kinderziekenhuis van de Universiteit van Wenen tot kinderarts opgeleid. Professor Von Pirquet en kinderchirurg Salzer waren haar belangrijkste leermeesters. Zij stonden bekend als zeer progressief in hun benadering van jonge kinderen en dat trok studenten uit de hele wereld. De nadruk lag op preventie en op het belang van vrije beweging en spel en op respectvol omgaan met het kind.

Emmi Pikler
Vrije bewegingsontwikkeling
Emmi Pikler ontdekte door jarenlang onderzoek en observatie dat baby’s en jonge kinderen zich het beste ontwikkelen wanneer ze de vrijheid krijgen om zelf hun motorische vaardigheden te ontdekken. In haar werk met weeskinderen zag ze dat kinderen die niet gedwongen werden tot bepaalde houdingen – zoals zitten of lopen voordat ze daar zelf klaar voor waren – juist sterker, zelfverzekerder en soepeler bewogen.
Hiervoor is het enige wat kinderen nodig hebben de ruimte om te bewegen. De fysieke ruimte om hen heen maar ook de mogelijkheid om zelfstandig op hen eigen tempo te mogen ontwikkelen zonder geforceerd te worden.
Wij dragen en leggen de kinderen zoveel mogelijk op hun rug, een basishouding van waaruit een kind eerst zijn handen en voeten kan ontdekken en later gemakkelijk tot (om)rollen en zitten kan komen. Als een kind nog niet zelfstandig in een zitpositie is gekomen, zullen wij deze niet zittend dragend of neerzetten. Door de houding van een kind niet te forceren gaat het zich ontwikkelen wanneer het daar werkelijk aan toe zijn. Daarom Babybouncers, wipstoelen en ontwikkelingsgerichte hulpmiddelen (zoals een loopstoel) gebruiken wij niet op de groep.

Zelfstandig spelen
Zelf spelen heeft een positief effect op de autonomie van het kind. Het kind bepaalt zelf hoe lang het speelt, ontdekt zelf wat het met het speelgoed kan en wil. Zo leert het kind wat het interessant vindt en wat niet. Zelfstandig vrij spelen is goed voor de ontwikkeling van het zelfbewustzijn. Of zoals Emmi Pikler zegt: ‘Een kind dat iets bereikt door zelfstandig te experimenteren, verwerft een heel andere kennis dan een kind dat een kant-en-klare oplossing krijgt aangeboden’.
We sturen de kinderen niet in hun spel. Onze kinderopvang heeft passief speelgoed dat op ooghoogte ligt voor de kinderen. Zo kunnen ze op eigen initiatief ontdekken. Het speelgoed is van verschillende materialen zoals hout, metaal en riet. Ook verzamelen we buiten mooie dingen om mee te spelen, zoals veertjes, takken en mooie bladeren. We grijpen niet in in het spel van de kinderen. Ze krijgen alle rust om zelf te spelen. We moedigen hen aan. Alleen wanneer de veiligheid in gedrang komt, sturen we bij.

Aandachtige verzorging
Het bouwen aan een goede band met elk kind, krijgt handen en voeten tijdens de verzorgingsmomenten en het samen beleven van eetmomenten. Binnen Op ús Pleats hechten we daarom heel veel waarde aan deze momenten op de dag. Het is een moment van interactie en om werkelijk samen te zijn. Tijdens de verzorging krijgt het kind onverdeelde en liefdevolle aandacht van de verzorgster. Zij neemt daar ruim de tijd voor. Ze praat met zachte stem en vertelt het kind wat ze gaat doen en nodigt hem uit om mee te helpen.
Om oudere kinderen een actieve rol te geven in het verzorgingsmoment geven we ze de keuze om te gaan liggen of te blijven staan terwijl ze verschoond worden. Ook worden ze uitgenodigd handelingen zelf te doen als een medewerker inschat dat het kind hier al toe in staat is. Hetzelfde geldt voor het toiletbezoek.
De verzorgende activiteiten worden uitgevoerd door de medewerker van de stamgroep, die die dag de kinderen in haar groep heeft, zodat hier altijd een vast en vertrouwd gezicht is.
